Winterklaar maken paardenvrachtwagen; checklist & tips!

Winterklaar maken paardenvrachtwagen; Wanneer de winter voor de deur staat, is het cruciaal om je paardenvrachtwagen voor te bereiden op de koude maanden. Houd altijd goed de weersberichten in gaten. Hier zijn enkele essentiële tips om ervoor te zorgen dat jouw voertuig en jouw paarden veilig en comfortabel blijven, zelfs in winterse omstandigheden.

Controleer de Antivries

Zorg ervoor dat de antivries in je paardenvrachtwagen op het juiste niveau is. Antivries voorkomt dat water in de motor en andere essentiële systemen bevriest. Controleer ook of de antivries nog effectief is volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

Banden controle

Controleer de bandenspanning en zorg ervoor dat deze overeenkomt met de aanbevelingen van de fabrikant. Winterse omstandigheden vragen vaak om iets lagere bandenspanning voor betere grip. Overweeg ook winterbanden voor extra veiligheid. Mocht je met all-weather of 4 seizoen banden rijden, controleer dan of deze zijn voorzien van het 'sneeuwvlokje'. Met deze band mag je dan ook in het buitenland rijden tijdens winterse omstandigheden.

Accu onderhoud

Kou kan de accu van je paardenvrachtwagen zwaar belasten. Laat de accu controleren op spanning en laadtoestand. Een volledig opgeladen accu is essentieel voor een probleemloze start, vooral in koude omstandigheden.

 

Verwarmingssysteem onderhouden

Laat het verwarmingssysteem controleren en onderhouden. Reinig filters en zorg ervoor dat alle radiatoren of luchtuitlaten vrij zijn van obstakels. Overweeg het gebruik van elektrische kachels als aanvullende warmtebron.

Watertanks beschermen

Als je een watertank aan boord hebt, zorg er dan voor dat deze goed geïsoleerd is om bevriezing te voorkomen. Zorg ervoor dat , indien deze niet gebruikt wordt, afgetapt is en met lucht wordt doorgeblazen. Controleer ook alle kranen en zorg dat deze open staan en goed met lucht zijn doorgeblazen. Dit voorkomt vorstschade.

Controleer ruitensproeiervloeistof

Controleer ook de ruitensproeiervloeistof en vul deze indien nodig bij met een winterbestendige variant.

Controleer verlichting

Zorg ervoor dat alle verlichting goed functioneert. In de wintermaanden zijn de dagen korter, en goede verlichting is cruciaal voor veilig rijden.

Voorkom ijsvorming

Behandel de rubbers van deuren en ramen met een siliconenspray om te voorkomen dat ze vastvriezen. Zorg ervoor dat alle deuren soepel openen en sluiten.

Laat jouw paardenvrachtwagen winterklaar maken

Door deze stappen te volgen, kun je met vertrouwen de wintermaanden doorkomen, wetende dat jouw paardenvrachtwagen winterklaar is en klaar voor veilige en comfortabele ritten, zelfs als de temperatuur daalt.

Niet zeker of je deze stappen allemaal zelf kan doen? Overweeg dan onze winter inspectie. Neem tijdig contact met ons op om een afspraak in te plannen. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat alles optimaal blijft werken en grote schades voorkomen kunnen worden.

 

Categorieën: Nieuwsberichten